Özetle östrojen ve progesteron isimli kadın cinsiyet hormonlarının artışına bağlı yemek borusu alt ucunda gevşeme ve bebeğin, buna bağlı olarak da rahimin büyümesi sonucu karın içi basıncı artışına bağlı olarak oluşur.

Genel olarak, yakınma yaratan gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) gebelik sırasında başlamakta ve doğumdan kısa süre sonra kaybolmaktadır.

Gebelikteki GÖRH nedeni tartışma konusudur. Gastroözofageal reflüyü tetikleyen mekanizmaların tümünde, temel olarak yemek borusu alt uç kaslarındaki basıncında bir azalma söz konusudur. Şekilde yapılan bir çalışmada, gebelik sırasında her 3 ay sonunda ve doğum sonrası yemek borusu alt uç basıncı ölçümlerinin karşılaştırılması görülmektedir. Bununla birlikte mekanik faktörler de önem taşıyabilir.

Gebelikte her 3 ay sonunda ve doğum sonrası yemek borusu alt uç basıncı
Gebelikte her 3 ay sonunda ve doğum sonrası yemek borusu alt uç basıncı
(Büyütmek İçin Şekile Tıklayınız)

Gebelikte yemek borusu alt uç kaslarındaki basınçta azalma, serum cinsiyet hormonu düzeylerindeki, özellikle de östrojen ve progesterondaki yükselmeye bağlanmıştır. Progesteron bu kasların gevşemesine aracı oluyor gibi görünmektedir. Ayrıca hormon düzeylerine bağlı olarak gebelik sırasında mide barsak geçiş zamanının uzadığı da gösterilmiştir. Maalesef gebeliğin geçici yemek borusu alt uç kaslarındaki gevşeme üzerindeki etkisi yeterince anlaşılamamıştır.

Büyümüş rahimin yukarıya, sindirim sistmine bası yapması ve karın içi basıncını artırması gibi mekanik faktörler de bir rol oynamaktadır.

Gebelik sırasında ciddi reflü komplikasyonları enderdir. Bu nedenle de özofagogastroduodenoskopi (endoskopi) ve tanı amaçlı diğer testlere nadiren gerek duyulmaktadır.

Reflüyü artırabilen faktörler:

  • Yatmadan önce yemek
  • Yağlı veya baharatlı gıdaların yenmesi
  • Kafeinli içecekler
  • Çikolata
  • Yemek borusu alt uç kaslarında gevşeme yapan ilaç kullanımı (kalsiyum antagonistleri, antikolinerjikler, teofilin)
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Beğeni 5.00 (1 Oy)