BARRET

Çok
19 yıl 2 ay önce #2824 Yazan: gamze kaya
BARRET, gamze kaya tarafından oluşturuldu
Herkese merhaba,
Barret konusunda böyle ayrı bir tartışma alanı olması çok iyi bir fırsat oldu... Çabalarınız için teşekkürler.

Barret bende de var ve gelişim evrelerini çok araştırdım. Ancak intestinal metaplaziden displaziye geçiş evresinde görülebilen belirtiler hakkında hiçbir şey bulamadım. Yaklaşık 3 hafta kadar önce 10. endoskopimi de yaptırdım. Ancak biopsi alınmadı (patalojik olarak değer bulunmadı sanırım). Acaba bu görülebilecek belirtiler (mesela boğazda takılma hissi, kusma gibi) hakkında bilgi verebilir misiniz? Ya da bu geçiş sırasında hiçbir belirtiye rastlanmıyor mu? Yani endoskopi dışında fizyolojik belirtileri var mı :?: Ne zaman endişelenmemiz yerinde olur? Yanıtlarınızı ve düşüncelerinizi paylaşırsanız mutlu olurum.

Selamlar
Gamze

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Çok
19 yıl 2 ay önce #2832 Yazan: drserhat
drserhat tarafından Re: BARRET konusunda yanıtlandı
Bu sıklığa ne gerek var? Endoskopi bulguları nelerdir?
Bence biyopsi alınmayan bir barrett takip endoskopisi çok sorgulanmalıdır.
Dikkat edin.

Serhat Bor
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği Öğretim Üyesi ve Ege Reflü Çalışma Grubu

Çok
19 yıl 2 ay önce #2838 Yazan: Koray Tuncer
Koray Tuncer tarafından Re: BARRET konusunda yanıtlandı
İntestinal metaplaziden displaziye geçiş mikroskopik düzeyde olan bir olaydır. Ben sadece klinik bulgularla böyle bir olaydan şüphelenebileceğini zannetmiyorum. Herhangi bir bulgu vermez.
Displazi olmayan bir Barrett olayında da, hele hele kısa segmentse 3 yılda bir endoskopi kontrolü yeterlidir.
Bilmiyorum Serhat hocamın farklı bir fikri olur mu?
Geçmiş olsun.

DİKKAT: Mesajlarınızda IRC modu (nbr, mrb, ii gibi) kullanmayınız.
Cümlelere büyük harfle başlayınız, noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakmaya özen gösteriniz.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
www.memorial.com.tr
www.drkoray.com

Çok
19 yıl 2 ay önce #2845 Yazan: drserhat
drserhat tarafından Re: BARRET konusunda yanıtlandı
Ben artık 5 yıla uzattım. Hasta baskı yapmıyorsa tabiiki...!?

Serhat Bor
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği Öğretim Üyesi ve Ege Reflü Çalışma Grubu

Çok
19 yıl 2 ay önce #2849 Yazan: DİLEK YALÇINKAYA
DİLEK YALÇINKAYA tarafından Re: BARRET konusunda yanıtlandı
Merhaba bende de barrett özofagus var. Uzun segment(10cm). Ayrıca özofagusta distal uçta 8 cm striktür mevcut. Bu zamana kadar kaç endoskopi yapıldı hatırlamıyorum. Her doktor farklı sıklıkta endoskopi istiyor sanırım. Benim doktorum da yılda bir kez hatta iki kez endoskopi yapılması gerektiğini söyledi. Özofagusta darlık olduğundan her endoskopiden önce dilatasyon yapılması gerekiyor. Bu yüzden ben de sık endoskopi pek istemiyorum. Neden her doktor farklı şeyler söylüyor?

Çok
19 yıl 2 ay önce #2855 Yazan: gamze kaya
gamze kaya tarafından Re: BARRET konusunda yanıtlandı
Merhaba,

Sn Dr. Serhat BOR ve Sn. Dr. Koray'a teşekkür ederim katkıları için.

Ben Haziran 2003 ve Eylül 2004'te olmak üzere iki kez açık nissen fundoplikasyon yapılan biriyim. Yanılmıyorsam sitede bu mağduriyeti yaşayan başka da kimse yok. Elimden geldiğince durumumu anlatmaya çalışarak arkadaşlara yardımcı olmaya gayret ediyorum. Sizin kitabınızı alan 10 şanslı kişiden biriyim.

Haklısınız, biyopsi alınmadan barret için nasıl bir takip yapılabilir??? Fakat dr.ların tavsiyesi üzerine (geçen yılki endeskopimde de biyopsi alınmamıştı) yılda bir kez (barret olduğu için) endeskopi istendi. Benim de son 2-3 aydır BAZEN yemek yerken yutma zorluğu çekmem yüzünden, endişelendim. Dr. ameliyat işlevinden kaynaklandığını, yine de şüphe kalmasın diye endeskopi yapılabileceğini söyledi. Bu yüzden fizyolojik belirtileri olup olmadığını öğrenmek istedim. Bakıldığında (endeskopi sırasında) bir dönüşüm-displaziye- eğer görülmüyor ise o yüzden biyopsi alınmamış olabileceğini düşündüm. Barret olduğu kesin... Ama haklısınız, daha dikkatli olmak lazım. Risk anlamında mı, yoksa dr. anlamında mı? Yanılmıyorsam siz int.metaplazi için 5 yılda bir end. uygun diyorsunuz.

Bir yıl önceki raporumu (yenisini henüz almadım ama endişelenecek birşey olmadığını söylemişlerdi) bilgilerinize sunuyorum.

*Bulbus pilor fonksiyonları normaldi.
*Gastrik mukozada herhangi bir patolojik görünüme rastlanmadı.
*Kardiyada efektif bir fundoplikasyon yapıldığı ve gevşemenin olmadığı görüldü.
*Özofagus mukoza hareketleri normaldi.
(son raporla hemen hemen aynı)

2. ameliyat öncesi pataloji raporu; (06.08.2004)
Meteryalin muhtemelen özofagusa ait olduğu, ancak ödemli, vasküler, sekretuar glandlar içeren mukozayı, müköz siliali epitelin örttüğü dikkati çekti. Lamina propriada yaygın hiperemi, eozinofil ekzositozu, ödem ve lenfoid follüküller oluşturan iltihabi infiltrasyon yanısıra, sekyuar glandlar göze çarptı. Meteryal reflü özofajits ve barret özofagusu olarak değerlendirildi.

(2. ameliyatta goratex greft kullanıldı)
Daha önceki pat. raporlardan isterseniz yazabilirim. Ama dil şeklinde ve 3 cm ve 3 tane olduğunu biliyorum. Sanırım kısa segment olarak değerlendiriliyor.

Açıklamalarınız için şimdiden teşekkürler.

Gamze

Sorumlular: ömer_eutf
Geliştiren: Kunena forum