neden bu kadar büyük fark?

Çok
15 yıl 5 ay önce #8459 Yazan: murat ünal
neden bu kadar büyük fark?, murat ünal tarafından oluşturuldu
Sayın hocalarım, sizlere öncelikle bu muhteşem siteden dolayı teşekkür ederim. Yaptığınız şey hakikaten çok önemli, allah razı olsun sizlerden.

Ben 38 yaşında, şişman bir erkeğim. Kendimi bildim bileli reflüm var. Rahat 20 yıldır (önceleri famodin, şimdilerde lansor) ilaç kullanıyorum. İlacı bıraktığım anda şikayetlerim tekrar başlıyor. Uzunca bir süredir 2 günde 1 lansor reflünün hayat kalitemi düşürmesini engelliyor. Bütün bunların yanında 3 seneden fazladır da panik atağım, ve tedavi görüyorum. Hergün bir tane paxil alıyorum. Sağlık takıntım manyaklık durumunda, kendimi devamlı saçma sapan sebeplerle hastanelere taşıyorum. Ne yaptıysam da iyileşemedim. Neyse konum bu değil...

Bundan 2 sene önce sırt ağrılarım nedeniyle gittiğim doktorum muayene ettikten sonra bir endoskopi yaptırsam iyi olacağını söyledi. Adını vermeyeceğim, Ankaranın büyük özel hastanelerinden birine gittim, gastroentoloji bölüm başkanı doçent bir doktor endoskopimi yaptı. Sonuçları yazıyorum:

24-12-2007
Özefagus: Z hattı 38 cm de, gastrik foldların tepesi 41 cm de idi. Z hattından yukarıya 8-10 mm üçgen tarzı uzanan mide mukoza alanı vardı. Biyopsilendi. Kardia: Mide içinden J dönüşü ile bakıldığında herni cebi görüldü. Fundus: normal. Korpus: Hafif hiperemikti. Antrum: Benekli tarzda hiperemikti. CLO için biyopsi alındı. Pilor, bulbus, Duodenum 2. kısım: Normaldi Tanı: Kısa BArret (?) Kayıcı hiatal herni, Yüzeysel pangastrit.

Bunlar da patoloji sonuçları

MAKROSKOPİ: Materyal 0,2 cm çapta bir adet endoskopik biyopsiden ibaret olup tamamı takibe alınarak incelendi.
MİKROSKOPİ: Seri kesitlerde temel yapısı korunmuş ve yüzey epiteli intakt mide mukoza doku örneği izlenmektedir. Lamina propriada rejeneretif değişiklikler gösteren epitel ile döşeli, düzenli yapıda gastrik bezler ile ödem, konjesyon, kanama odakları ve yoğun mononükleer iltihabi hücre infiltrasyonu dikkati çekmektedir. Neoplastik bir gelişim saptanmamıştır

Burayı büyük harflerle yazmışlar:
NOT: MATERYALİN TAMAMI MİDE MUKOZASI KARAKTERİNDE OLUP ÖZEFAGEAL EPİTEL MEVCUT DEĞİLDİR. BU ÖRNEKTE HELİKOBAKTER PİLORİ GÖRÜLMEMİŞTİR.

Patoloji sonuçlarımla endoskopiyi yapan doktoruma gittiğimde, bende barret olduğunu, ancak en tehlikesiz versiyonundan olduğunu, yine de takip edilmem gerektiğini, mutlaka (kendisi olmasa da) bir gastroentologumun olması gerektiğini, barret huysuzlanırsa endoskopiyle yakılabileceğini söyledi.

Ben kendimi çok daha kötüsüne hazırladığım için çok büyük rahatlamayla dinledim kendisini. Sonra internette devamlı araştırdım barret ne demek diye (keşke o zamanlar burayı bulmuş olsaydım) ve hayatımda çok büyük bir korku olarak yerleşti beynime barret kelimesi.

Aradan belli bir süre geçtikten sonra bir dönem çok rahatsız edici bulantılar yaşayıp bir dahiliye doktoruna göründüm. Yanımda götürdüğüm raporu inceleyen doktor mutlaka endoskopi yaptırmam gerektiğini söyledi. Ben de (yine adını vermeyeceğim) başka bir özel hastaneye gittim. Oaradaki gastroentolog beni dinledi, raporuma baktı, ve sende barret falan yok, bence hernin de yok, reflün de şiddetli falan değil dedi. E hocam rapor var elimde dediğimde, sen boşver raporu,ben bu rapordan şüpheliyim, gönlünü rahat tut dedi. Gel gör ki (normal olamadığım için) hocamı dinlemedim, ve başka bir hastaneye (bir üniversite hastanesi) gittim. Orada endoskopi yapılmadan önce, yapacak hocama, eski raporu gösterdim, durmumu anlattım ve ne kadar hassas olduğumu ne kadar korktuğumu söyledim. Başka bir hocam daha geldi endoskopime, çok büyük bir özenle yaptılar endoskopimi.
Rapor şöyle:

16.6.2009
Özofagus: Normal. Z çizgisi 40 cm de mideye 42 cm de geçildi. LES normal
Mide:
Kardia: Normal Fundus: Normal Korpus: Normal Antrum orta derecede hiperemik, ödemli. Pilor: Santralize.
Duodenum:
Bulbus: Normal
Postbulder Duodenum: Normal

Tanı: Antral Gastrit.

Ayrıca clo için alınan biyopside de clo - çıktı.

Şimdi sizlere sormak istediklerim:
1- Bu iki endoskopi arasında bu denli fark olması, birinin siyahken birinin beyaz olması nasıl mümkün olabilir?
2- Benim sizce durumumu doğrulatmak adına 3. bir endoskopi olmam gerekir mi?
3- Bu aralar bana yine geliyorlar, durmadan doktora gidiyorum, o yüzden soracağım. Kanser olmaktan ödüm patlıyor. Dönem dönem uykum falan da kalmıyor. İnternette her yerde farklı bilgiler oluyor. Kimi reflü kanser yapar derken, kimi bu teze katılmıyor.Sizce bu 2 endoskopi sonuçlarına göre, gelecekte kanser olmaktan ne derece korkmalıyım.
4- Yemek borusunda kanser şu kadar yılda gelişir diyebileceğimiz yaklaşık da olsa bir rakam var mıdır? Yoksa bu durum kişiden kişiye değişir mi?
5- Tüm siteyi okudum neredeyse, Serhat hocamız bir yazısında alarm bulgularından bahsetmiş. Bunlardan birisi de yutma güçlüğü. Bu durum çok belirgin hissedilir mi? Bende mesela yutma güçlüğü olsa çok net tanımlar mıyım? Yoksa sinsice gelişebilir mi bu güçlük? Tam nasıl tanımlayabiliriz yutma güçlüğünü?
6- 20 yıldır ilaç kullandığımı söylemiştim. Sizce ameliyat için iyi bir aday mıyım? Yoksa 2 günde bir lansor a devam mı etmeliyim?
7- Şu sıralar bazı şikayetlerim var. Göğüs kafesimin ön tarafında, kemiğin bittiği yerde, sol tarafa yakın bir yerde zaman zaman öyle bir ağrı oluyor ki, sanki birisi bıçağı oraya sokup kanırtıyor gibi. Ama kramp gibi oluyor bu ağrı, bir süre sonra geçiveriyor. Bu ağrıyla ilintisiz olarak zaman zaman sırtımda tam ortaya vuran ağrılarım oluyor. Yutma güçlüğü yaşamıyorum sanırım, buna dikkat ediyorum yemek yerken var mı diye. Bazen ağzımda çok fazla tükürük oluşuyor. Sizce bana yine gastroentolog yolları görünmeli mi?

Sizlere tekrar tüm kalbimle teşekkür ediyorum. Hem bu çok önemli bilgilerle dolu site için, hem de zaman ayırıp beni okuduğunuz için.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Çok
15 yıl 5 ay önce #8468 Yazan: murat ünal
murat ünal tarafından Cvp:neden bu kadar büyük fark? konusunda yanıtlandı
mavera yazan:

Şimdi sizlere sormak istediklerim:
1- Bu iki endoskopi arasında bu denli fark olması, birinin siyahken birinin beyaz olması nasıl mümkün olabilir?
2- Benim sizce durumumu doğrulatmak adına 3. bir endoskopi olmam gerekir mi?
3- Bu aralar bana yine geliyorlar, durmadan doktora gidiyorum, o yüzden soracağım. Kanser olmaktan ödüm patlıyor. Dönem dönem uykum falan da kalmıyor. İnternette her yerde farklı bilgiler oluyor. Kimi reflü kanser yapar derken, kimi bu teze katılmıyor.Sizce bu 2 endoskopi sonuçlarına göre, gelecekte kanser olmaktan ne derece korkmalıyım.
4- Yemek borusunda kanser şu kadar yılda gelişir diyebileceğimiz yaklaşık da olsa bir rakam var mıdır? Yoksa bu durum kişiden kişiye değişir mi?
5- Tüm siteyi okudum neredeyse, Serhat hocamız bir yazısında alarm bulgularından bahsetmiş. Bunlardan birisi de yutma güçlüğü. Bu durum çok belirgin hissedilir mi? Bende mesela yutma güçlüğü olsa çok net tanımlar mıyım? Yoksa sinsice gelişebilir mi bu güçlük? Tam nasıl tanımlayabiliriz yutma güçlüğünü?
6- 20 yıldır ilaç kullandığımı söylemiştim. Sizce ameliyat için iyi bir aday mıyım? Yoksa 2 günde bir lansor a devam mı etmeliyim?
7- Şu sıralar bazı şikayetlerim var. Göğüs kafesimin ön tarafında, kemiğin bittiği yerde, sol tarafa yakın bir yerde zaman zaman öyle bir ağrı oluyor ki, sanki birisi bıçağı oraya sokup kanırtıyor gibi. Ama kramp gibi oluyor bu ağrı, bir süre sonra geçiveriyor. Bu ağrıyla ilintisiz olarak zaman zaman sırtımda tam ortaya vuran ağrılarım oluyor. Yutma güçlüğü yaşamıyorum sanırım, buna dikkat ediyorum yemek yerken var mı diye. Bazen ağzımda çok fazla tükürük oluşuyor. Sizce bana yine gastroentolog yolları görünmeli mi?

Siteyi hatmettikten,hemen her yazıyı okuduktan sonra, sorularımın cevaplarını yine sitede buldum.. :)
Kendi kendimi cevaplayayım, belki birilerinin daha işine yarar..

1- İki endoskopi arasında fark yok, ikisinde de barret bulgusu aslında yok. Ortada yanlış olan birşey var, ve bunun ne olduğunu görmek çok da zor değil..
2- Gerekmez(di).Ama gittim 3. bir endoskopi yaptırdım.
3- Konu yukarıdaki endoskopi sonuçlarımsa; kanserden korkmama gerek yok. Ama genel olarak zaten kanser olacağım korkusunu taşıyarak yaşamanın bir anlamı yok.
4- Hayır yoktur. Ama muhtemelen yıllar.
5- Başına gelen insan bunu çok net bir şekilde anlayacaktır.
6- Aslında iyi bir aday gibi görünsem de, psikolojik problemlerimin çok öne çıkması yüzünden, muhtemelen beklentilerimi karşılamayacak bu operasyon. Öncelikle düzelmesi gereken şey, psikolojim..
7- Aslında gerek yoktu, ama sonuç olarak göründü.. :)

Çok
15 yıl 4 ay önce #8472 Yazan: Koray Tuncer
Koray Tuncer tarafından Cvp:neden bu kadar büyük fark? konusunda yanıtlandı
mavera yazan:

Siteyi hatmettikten,hemen her yazıyı okuduktan sonra, sorularımın cevaplarını yine sitede buldum..

Siteyi okumakla uğraşmayan, sadece sanal muayenehane gibi kullanan kişilere örnek olacak bir yorum yapmışsınız. Bunun için teşekkür ederim.
Cevaplarınıza benim ekleyecek bir şeyim yok. Bulgularınızın Barrett ile uyumlu olduğu kanısında değilim. Reflüde kanser gelişmesi için önce Barrett gelişmesi gerekir. Bu nedenle kanserden gereksiz olarak korkmanıza da gerek yok diye düşünüyorum.
Endoskopiler arasındaki fark konusunda da Gastroözofageal reflü odasındaki Hiatal yetersizlik - Kendiniz karar verin konulu yazı belki fikir verebilir.
Geçmiş olsun.

DİKKAT: Mesajlarınızda IRC modu (nbr, mrb, ii gibi) kullanmayınız.
Cümlelere büyük harfle başlayınız, noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakmaya özen gösteriniz.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
www.memorial.com.tr
www.drkoray.com

Sorumlular: ömer_eutf
Geliştiren: Kunena forum