STRES VE SİNDİRİM SİSTEMİ

Çok
19 yıl 5 ay önce #1055 Yazan: emrah
STRES VE SİNDİRİM SİSTEMİ, emrah tarafından oluşturuldu
STRES VE SİNDİRİM SİSTEMİ
Beyin ve sindirim sistemi güçlü bir şekilde benzer hormonlar ve sinir sistemi etkisi altındadır. Dolayısıyla, uzamış stres ile birlikte görülen sindirim bozuklukları, kalın barsak uyarısı ile oluşan ishal, kabızlık, kramp ağrıları ve şişkinlik şaşırtıcı değildir. Aşırı miktarda sindirimde rol oynayan asit üretimi ile ağrılı yanma görülebilir.

İrritabl Barsak Sendromu ( spastik kolon ) ve stres arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu hastalıkta, kalın barsaklar ve kısmen ince barsaklar stres ile uyarılır ve barsak kaslarında düzensiz kasılmalarına neden olur. Karında şişkinlik olur ve hastada kramp tarzında karın ağrıları ve değişik zaman dilimlerinde ishal ve kabızlık görülebilir. Strese bağlı uyku bozuklukları da irritabl barsak sendromu şikayetlerini arttırabilir.

Nonülser Dispepsi:
Sindirim sisteminin üst bölümünde, şişkinlik, ekşime,yanma, ağrı, baskı, bulantı, geğirme hissi ve benzeri şikayetlerin genel bir adıdır. Hastaların bazılarında stresle bulguların kötüleştiği ve bazen de stresin bulguları tetiklediği gözlenmiştir. Dispeptik şikayetlerle doktora başvuran hastalarda sağlıklı gruba göre daha fazla oranda anksiete ve depresyon görülmüştür ve aynı zamanda kendilerinde ciddi hastalık çıkması endişesi vardır.

Peptik Ülser: Günümüzde artık çoğu peptik ülserin H.pylori bakteri etkisi veya streoid olmayan iltihabı giderici ağrı kesicilerin kullanımı ile oluştuğu bellidir. Bundan dolayı, yapılan çalışmalar hala stresin ülsere zemin hazırlayan bir neden veya varolan ülserin sürekliliğinde rol oynadığı düşündürür. Fakat bazı uzmanlar, ülser vakalarının % 30-60'ında (H.pylori veya ağrı kesicilerle olsalar da) sosyal ve psikolojik faktörlerin katkısı olduğunu belirtirler. Diğer bazı uzmanlar da stres ve ülser arasında güçlü bir ilişki olduğuna ve psikolojik etkilerin dikkatlice ele alınması gerektiğine inanırlar.

İltihaplı Barsak hastalığı (İnflamatuar Barsak hastalığı): Stres bu hastalığı oluşturan bir neden olmasa da (Crohn hastalığı veya ülseratif kolit), stres ve hastalık aktivitesinin artması arasında ilişki olduğunu gösteren yayınlar vardır. Örneğin bir çalışmada, kısa süreli stres (1 aylık) ülseratif kolit hastalığının alevlenmesinde etkisi olmazken, uzun süreli stresi olanlarda, olmayanlara göre hastalıkta 3 kat daha fazla artış olmuştur.

Yeme Problemleri
Stresin yeme problemleri ve kilo üzerinde değişik etkileri vardır.

Kilo alımı: Sıklıkla stres kilo alımı ve obezite ile ilgilidir. Bir çok kişi gerginliğini azaltmak için yağlı ve şekerli gıdalar tüketir, sonuçta da kilo alır. Bazı kişilerde strese maruz kalındığında normal sağlıklı diyetle bile kilo alımı görülebilir ve alınan kilo genelde karın çevresinde belirgindir ve bu da kalp ve şeker hastalıklarının habercisi olabilir. Majör stres hormonu olan kortizol, karın çevresinde yağlanmaya katkıda bulunur.

Kilo Kaybı : Bazı insanlar iştahsızlıktan yakınırlar ve kilo kaybederler. Nadiren, stres tiroid bezinin fazla çalışmasına sebep olur ve iştahı uyarır, fakat sonuçta vücutta normalden daha fazla oranda kalori yakılması ile kilo kaybı olabilir.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Geliştiren: Kunena forum